Holken 2016

4 april

Då jag startade kameran för att se om något hänt i holkarna upptäckte jag till min förvåning att i den ena holken var botten täckt av gräs. Det visar sig vara ett talgoxpar som börjat med sitt bobygge. I den holken hade under många år nötväckan sin boplats men tycks nu ha övergett den.

 

I den andra holken har hackspetten haft sin sovplats hela vintern. Invändigt såg den väldigt smutsig ut så jag beslöt en mogon då hackspetten var ute på vift att skrapa ur det värsta ur holken. Det borde jag tydligen inte ha gjort. Då hackspetten återvände till kvällen stack han in huvudet och upptäckte att det inte såg ut som förut. Det här tyckte inte hackspetten om så han flög vidare.


Nu är holken ledig för någon ny gäst.
Om någon mindre fågel skulle flytta in där tror jag inte att den familjen överlever. Hackspetten förstorade öppningen så ägg och ungar kommer att utsatta för t.ex. skator och ekorrar. Under hösten får jag väl byta ut framsidan, och göra ingången mindre.

 

10 april

Hackspetten kom tillbaka!

Det skulle vara roligt om en häckning kunde komma igång, vi får väl se.

 

22 april

Talgoxparet jobbar med att iordningställa holken för häckning. En hel del katthår har de släpat in.

Hackspetten sover som vanligt varje natt i sin holk.

 

Då jag idag tittade på loggfilen över de som besökt holken via nätet, upptäckte jag en enorm mängd ip-adresser som anslutit sig,

för att i samma sekund koppla ur sig. Det hela liknade en attack av något slag, vad detta skulle syfta till vet jag inte.

För att undvika att det händer igen måste du nu logga in. E-posta info@skullhasitt.se, eller skriv en rad i gästboken, så e-postar jag en inloggning.

 

2 maj

Inga ägg hos talgoxarna än, men det borde inte vara långt borta.

För andra dygnet i rad sover inte hackspetten i sin holk. Han/hon kanske har hittat en partner och flyttat.

 

15 maj

Hackspetten har inte återvänt. Vi får se om någon annan vill använda holken eller om den återvänder när det blir höst.

Talgoxen har lagt tio ägg! Så många har jag aldrig sett hos talgoxen förut. Nu kommer med största sannolikhet inte alla att

kläckas. Jag skulle gissa att fem eller sex ungar kommer att klara sig.

 

20 maj

Idag upptäckte jag att talgoxens ägg kläckts. Boet är nu fyllt med gapande gula näbbar!

 

30 maj

Nu har sommaren slagit till, drygt 20 grader. Jag har aldrig sett så många ungar i holken. Alla tio äggen måste ha kläckts. Väldigt svårt att räkna dom,

allt är en stor köttklump. Föräldrarna har ett jättejobb med att mata alla. Tyvärr har jag svårt att tro att alla kommer att klara sig. Vi får se.

 

1 juni

Fortfarande sommarvärme och talgoxungarna växer fortare än gräset i gräsmattan!

 

9 juni

Det gick inte så bra för talgoxungarna. Som jag misstänkte så skulle det bli svårt att föda upp så många ungar, men att alla skulle dö hade jag inte trott. Jag vet inte vad som blev fel men det blev som två "bogropar" i holken. Dessutom hade honan ett fasligt jobb med att gräva fram ungarna jämt och ständigt. Det var som om dom försvann i bomaterialet. Det jag sist såg av något levande var igår kväll. Honan och någon mindre unge låg i en bogrop medan en ganska stor unge låg vid sidan av i en annan bogrop. Om den som låg ensam frös ihjäl vet jag inte, kanske var det någon sjukdom de drabbades av. Hursomhelst en mycket tragiskt avslutning.

 

10 juni

Jag trodde att det inte skulle bli någon fler aktivitet i holkarna i år. Idag upptäckte jag att ett talgoxpar börjat med sitt bobygge i den holk hackspetten övervintrat i under förra vintern. Den holken hade jag tänkt byta framsida på då hackspetten hackat upp ingångshålet. Att öppningen är 50mm i stället för 30mm verkar inte bekymra talgoxarna. Om detta ska sluta i ännu en tragedi återstår att se.

 

29 juni

Hittills har det gått bra för talgoxarna. Inga äggtjuvar har varit i farten, ännu, trots att öppningen är större än vad talgoxen föredrar.

Honan ruvar frenetiskt på åtta ägg.

 

2 juli

Idag kläcktes fyra av talgoxens ägg.

 

3 juli

Idag kläcktes resterande ägg. Jag har inte lyckats räkna ungarna ännu. Att alla åtta klarar sig är tveksamt.

 

14 juli

Som väntat klarade överlevde inte alla ungarna. De minsta dog, som vanligt. Just nu verkar fem ungar vara i god kondition och växer för varje dag.

Holken 2015

holk hackspettUnder tidig vår började nötväckan själv att städa i sin holk. Hon slängde ut en hel del barkbitar som inte passade och fyllde på med nya. Häckningen förlöpte sedan utan några problem. Jag kommer inte ihåg hur många ungar nötväckan fick i år. Efter detta sover nötväckan i holken varje natt.

 

Tidigt under våren började ett blåmespar dra in bomaterial i holken till vänster. I den holken hade sedan en längre tid, ytterligare en nötväcka sovit varje natt.
Den situationen blev ganska snart ohållbar. Blåmesarna gav upp byggandet och nötväckan fick ha sin sovplats i fred.

Allt såg ut att vara frid och fröjd så jag stängde av kameran.

 

Den 17 oktober tyckte jag att ingångshålet i den vänstra holken såg betydligt större ut än de 29mm jag hade borrat.
Jag startade kameran för att se om något hade hänt sedan sist.

Jodå, där inne sov nu den som hade förstorat öppningen, hackspetten! Holken känns för liten för en hackspett, och det ser heller inte ut som den sitter på golvet när den sover. Jag tycker det ser ut som den hänger på väggen och sover! Hursomhelst verkar det som den sovit i holken en längre tid,
då golvet ser ganska grisigt ut.

 

Jag kanske skulle byta ut holken så den passar en hackspett.

Vi får se hur det blir.

 

Holken 2014

3 juni
Här har det inte blivit mycket skrivet sedan den 9 mars!
Har du inte besökt mina holkar så ofta, kanske du undrar hur det gick för fåglarna detta år.

Som en snabb resumé kan jag berätta att det gick både bra och dåligt.

 • På morgonen mellan 04.00 och 09.00 den 2/6 blev talgoxungarna uppätna. Som jag tidigare nämnt så har hackspetten förstorat öppningen i holken, det var inte bra! En ny fasad med ett ingångshål på 29mm är monterad. Kanske vill någon starta ett bobygge, trots att det är sent på säsongen, vi får se.

 • Den 3 juni lämnade nötväckans ungar holken. 16.40 hoppade den minsta ungen ut i världen.
 • 9 mars
  En väldig aktivitet med många spekulanter på holkarna. Nötväckan, talgoxen och blåmesar har gjort många och mycket noggranna inspektioner, t.o.m. hackspetten har varit framme och kikat in i en holk, men han får nog jobba lite mer med att förstora ingången om han tänker flytta in.

  4 mars
  Ett blåmespar inspekterade holken väldigt noggrant i morse.
  Den metrologiska våren har anlänt nästan två månader tidigare än normalt. Än kan det finnas mycket vinter kvar, men fåglarna är ganska tidigt ute då det gäller att hitta tänkbara boplatser. Det var nog tur att jag rensade holkarna nu, jag vill inte störa fåglarna när de bestämt en boplats.

  1 mars
  Den här vintern är nog den konstigasre jag upplevt. Den känns som en ständig vår. En snöfri jul med regn, regn, och åter regn.
  I februari hade vi knappt 8 soltimmar. Förra bottenrekordet på 28 soltimmar var från 1988. Normalt innehåller februari 73 soltimmar.

  Under en av de få finare dagarna började nötväckan städa holken där talgoxen sovit i vinter. holk med kameraJag tog över det arbetet idag och och rensade bort ett spindelnär som hängt framför objektivet, samt en del annat som samlats under vintern. Detta var inte populärt då jag fick skäll av både nötväckor och talgoxar.

  Här har hackspetten varit framme och förstorat ingången till ca. 47mm.
  När han gjort sig sånt besvär tycker jag han flytta in där också!

  Jag var ute i god tid med detta för jag har sett att nötväckan börjar ganska tidigt med sina bobestyr, beroende på vädret förstås.

  kamera holk

  Här kan du se att det inte bara är fåglar som tycker om att bo i holken, spindlar tycker också att det är trevligt här.
  Bottenlagret av tallbark såg genomsurt ut så jag rensade bort allt.

  Blåmes??

  Holken 2013

  2013-06-08
  Jag trodde aldrig familjen nötväcka skulle lämna holken någon gång. Men så idag var dom borta, hoppas allt går bra för dom. Förra året dröjde det inte längre än till slutet av augusti, förrän nötväckan återvände och började sova i holken varje natt, vi får se hur det går nu.

  2013-06-03
  Nog är det trångt i holken alltid. Undrar hur varmt det kan vara där inne, då vi upplevt den varmaste maj på 153 år. Nu kan det inte vara långt kvar innan ungarna lämnar holken. De putsar sig och provkör sina vingar. Fågelmamman försöker hela tiden locka ut ungarna genom att mata dem i holköppningen. Att de minsta ungarna får någon mat överhuvudtaget är en gåta.

  2013-05-20
  Det ser ut som att det blev sex ungar. Oj vad det kommer att bli trångt i holken innan de hoppar ut!

  2013-05-12
  Under kvällen kläcktes nötväckans ägg. Hur många vet jag inte eftersom äggen alltid är täckta av barkbitarna. Det ska bli spännande att se hur många ungar det blev den här gången.

  2013-04-28
  Nötväckan ruvar på sina ägg. Det är väldigt svårt att se hur många ägg hon lagt. Jag tror att hennes partner sover i den andra holken om nätterna.

  2013-04-26
  På dagen drar talgoxen in bomaterial, på natten sover nötväckan i holken. Det är bäddat för en konflikt. Vi får se hur länge detta kan pågå innan talgoxen protesterar.

  2013-04-24
  Nötväckan tillbringar mer tid i holken än vanligt. Jag tycker det verkar vara i tidigaste laget om hon lagt ägg. Jag fick aldrig se äggen förra året, då dessa hela tiden doldes av barkbitarna i boet.

  2013-04-08
  Talgoxparets holk har nu övertagits av ytterligare en nötväcka. Om den tänker bosätta sig där, eller om det är en tillfällig övernattningsholk, återstår att se. I går kom det mera vinter, 2dm snö och blåst. Under detta snöoväder slängde nötväckan ut nästan all inredning ur sin holk!
  Varför vet jag inte. Nu får den börja om från början igen.

  2013-04-05
  Ännu är det mycket snö kvar. Ett talgoxpar har fattat tycke för en av mina holkar, och den ena parten sover i den på nätterna. Kanske startar de med bobyggandet då det blivit barmark. En som inte väntar på barmark är nötväckan som börjat samla in tallbark till sin holk. Emellanåt så jobbar den med att "mura" lite här och där på holken.

  Holken 2012

  Söndag 25 mars 2012
  Ännu en söndag med fint väder. Det har varit många spekulanter på holkarna. Talgoxen, nötväckan och ett blåmespar, jag skulle gissa på att det är samma blåmespar som häckade där förra sommaren. Blåmesen har städat upp i holken till höger riktigt bra. Jag tror att det blir den som kommer att häcka där även denna sommar. I holken till vänster så fortsätter talgoxen att sova varje natt. Även den har städat upp hyfsat, jag tror också den har en partner på gång eftersom jag sett båda i holken.
  Än så länge är det mycket snö kvar och vintern är inte slut än. Det dröjer innan bobygget kommer igång på allvar.

  Tio minuter efter jag skrivit ovanstående tar jag en titt i holken och hamnar mitt i ett drama. Detta är vad som är kvar av "min" talgoxe som sovit i holken hela vintern. Det ser ut som om den exploderat.

  Det här är inte första gången detta händer, och jag har naturligtvis funderat på vad som kan ha hänt. Jag har frågat andra och beskrivit hur det sett ut, men inte fått något riktigt klart besked. Nu vet jag orsaken till detta.

  Talgoxen var helt chanslös, ingenstans att ta vägen. Då jag såg detta så kunde jag inte fatta hur en uggla kunde klämma in sig i holken. Jag antar att detta är en sparvuggla som äter upp talgoxen. Detta är som sagt inte första gången det händer och nu har jag fått en förklaring till varför det sett ut så här i holken förut.
  Nu har jag rensat bort det som är kvar av talgoxen. Jag passade då på att med ett skjutmått, mäta hur stort ingångshålet är. Det har en diameter på 33mm. Att det finns så små ugglor som kan komma igenom detta kunde jag aldrig tro.

  Jag troddde att talgoxar, blåmesar och liknande fåglar var helt skyddade i sina holkar. Jag har sett hur ekorren, nosande klättrat runt på holken, för att hitta någon ingång så den kunde komma åt äggen. Den kom nämligen inte igenom den som fåglarna använde.
  Detta får mig att fundera på hur större holkhäckande fåglar, som kanske behöver ingångshål på 50mm eller mer i diameter klarar sig. Hur utsatta är inte dessa för ekorrar, skator och andra. För att inte tala om de som inte använder någon holk alls. I filmen nedan äts talgoxen upp.

  16 april
  I dag en solig och fin dag, vilket får fart på fåglarnas aktiviteter. Där den numera uppätne innehavaren tidigare sov, har ett talgoxpar tydligen bestämt sig för att flytta in. Som du ser så har man börjat med att dra in gräs. Holken till höger är ett blåmespar, mycket intresserade av. Kanske de som häckade där förra året. Tidigare under våren visade en nötväcka ett visst intresse för den. Nötväckan är tydligen kvar i området, då jag såg att den höll på att städa i holken. Den kanske inte var riktigt nöjd med blåmesens städning! Det skulle vara så intressant om det blev den som fick häcka där. Talgoxar i all ära, men jag har haft dessa i så många år. Det skulle vara spännande med en annan art. Vi får väl se hur det utvecklar sig.

  nötväcka holk

  17 april
  Ena dagen strålande vårväder, andra dagen full vinter. Den barmark som vi hade är helt snötäckt. Detta har medfört att allt bobyggande har avstannat. Den fågelsång vi hörde ett kort tag har tystnat. Jag undrar hur den sädesärla jag såg för någon dag sedan klarar sig nu. De stackars fåglarna har det inte lätt nu.

  2 maj
  Nötväckan har etablerat sig i det som förra året var blåmesarnas holk. Honan har börjat dra in bomaterial, som verkar bestå av bark. Hon kanske toppdressar med något behagligare senare! Om några dagar väntas kallare väder med risk för snö, jag hoppas inte hon ger upp. Jag trodde detta var en ensam hona, som fick för sig att då det blev sol måste det byggas bo! Uppenbarligen så har hon en partner också, eftersom jag såg två exemplar samtidigt i holken, om jag nu inte såg dubbelt av någon anledning. Jag har läst mig till att det är honan som sköter bobyggandet, men jag vet forfarande inte vem som är vem!

  13 maj
  I dag parade sig nötväckorrna. Akten som inleddes utan några större krusiduller, varade i några sekunder. Nu ska det bli spännande att se, hur länge det dröjer innan de första äggen kommer. Nötväckan har ett förfäligt sjåande med sina barkbitar, som hon hackar på, och flyttar omkring i holken.

  15 maj
  Nötväckan befinner sig mest i holken, och snurrar runt bland barkflagorna. Jag tror hon lagt ägg, men det är väldigt svårt att se. Talgoxen som flyttat in i holken till vänster, har inte lagt några ägg ännu, men det lär nog ske snart.

  29 maj
  Talgoxen ruvar på åtta ägg.
  Nötväckans ägg kläcktes idag. Äggen kläcktes under dagen, här syns två hungriga ungar. Det dröjde inte länge förrän hannen kom med något ätbart, som han överlämnade till honan, som i sin tur matade ungarna.

  talgoxungartalgoxfamilj

  5juni
  Några av talgoxens ägg kläcktes tidigt i morse.

  18 juni
  Talgoxen la åtta ägg. Ett av dessa kläcktes aldrig. Sju ungar blev det, allteftersom har tre dött.
  Uppe i vänstra hörnet ser du en fluga, detta är ett illvarslande tecken, för i boet ligger nu ännu en död unge.
  På något vis känner flugorna det väldigt fort. Ungarna som dog har varit för stora, för att honan skulle få ut dem ur holken,
  så hon åt upp dessa istället. Det är väldigt viktigt att hålla boet rent från döda ungar, matrester och skit, annars blir det en invasion av flugor.

   

  Här kan man se hur fågeln har murat under taket. Senare började den även mura ovanpå taket. Om bohålet är för stort så murar de om detta till lämplig storlek, men tydligen var det väl något fel på taket i det här fallet!

  Det börjar bli väldigt trångt i nötväckans holk. Ungarna putsar, sträcker och provkör vingarna. De två största ungarna hämtar maten som honan kommer med, direkt vid ingången. Hur de minsta får något är en gåta. Jämfört med talgoxarna så tycker jag att den här familjen har grisat ner, (om du tittar på väggarna), rätt mycket i holken.

  Det kommer inte att dröja länge förrän de största ungarna lämnar holken. Honan hoppar inte så ofta in i holken utan försöker locka ut ungarna.

  Här kan du titta på några talgoxungar som växer upp på 2 minuter