För flera år sedan spikade jag fast en holk på redskapsbodens vägg vid sommarstugan. Jag tänkte att någon sjöfågel kanske skulle uppskatta detta.

I flera år var holken obebodd, när jag skulle plocka ner den, hade en knipa fattat tycke för den och flyttat in.
Året efter hade också en knipa bosatt sig i den, om det var samma knipa som förra gången vet jag inte.

Jag la märke till att knipan kunde stanna länge i holken, men den kunde också vara borta ganska länge.

Därför visste jag aldrig om hon var kvar, eller lämnat holken med ungarna.


När jag satt på altanen kunde jag höra hur hon rullade, och vände på äggen,
då visste jag att hon fortfarande var kvar. Det hade varit roligt att få några bilder på då hon lämnade, eller kom till holken. Detta skedde på några sekunder, och jag orkade aldrig vänta på dessa tillfällen. Någon naturfotograf blir jag aldrig.

 

Vid ett tillfälle rådde hård byig nordvästlig vind. Jag satt på altanen, plötsligt hörde jag en duns på golvet, och där satt knipan förvånad och kanske lite generad, p.g.a. kraftiga kastvindar hade hon missat inflygningen till holken.

 

Här kan du se en liten film, när knipan med sina ungar lämnar holken. Det handlade om sekunder att bestämma sig, skulle jag fotografera eller filma? Det blev film.

Det tjaskande ljud som hörs när fåglarna landar, är inga ljudeffekter utan är på riktigt.
Jag kan lugna dig med att inga fåglar slog ihjäl sig, alla klarade sig ut till sin mamma.

Uthyres

 

Nyproducerad 1:a med underbar havsutsikt i västerläge, med 10 meter till havet.
Boyta 0,5 m3, genomgående ledbelysning och golv av cutterspån/spån.
Inflygning från sydväst.

Tillträde våren 2015 eller när isen släppt.


 

gammal knipholk

Jag har tagit ner den gamla holken som började bli sliten och dålig. I år har den varit obebodd. När jag plockade ner den så skramlade det i den, och ut ramlade 12 stycken ägg. Tydligen hade ruvning påbörjats men av någon anledning avbrutits.

 


 

I den artikel som beskrev knipans beteende var det inte mycket som blev rätt, tydligen.

Några dagar senare publiceras en rättelse som bättre beskriver händelsen. Filmen ovan visar precis det Gustav Rudebeck beskriver i sin bok.

 

Knipan 2016

Förra året var intresset för holken stort men tyvärr blev det en misslyckad häckning. Vi får se om det lyckas bättre detta år. Jag har fyllt på med nytt bomaterial och holken är redo för nya gäster.

 

Antalet sjöfåglar här ute under våren har varit mindre än det brukar tycker jag, dessutom har vädret varit kallt och ruggigt. Detta har dock inte hindrat knipornas intresse för holken.

 

I filmen här nedan kan du se när det första ägget läggs. Går allt bra lär det komma fler var eller varannan dag.

 

Kanske får jag se ungarna inne i holken innan de hoppar ut.

Jag ska försöka uppdatera den här filmen allteftersom. Filmklippen saknar ljud.

 

Den 25:e april snöade det och blåste infernaliskt hela dagen. Hade detta inträffat i Stockholmsområdet hade minst halva rapportsändningen ägnats åt detta. Jag trodde knipan tappat lusten med att lägga ägg i busväder, men det skulle visa sig att så inte var fallet.

Uppenbarligen trivs knipan bra med holken då en avsevärd mängd ägg producerats. Vi får se om det blir 10-12 ägg innan hon är nöjd.

Förra året gjorde ett skatgäng noggranna undersökningar om det kunde finnas något ätbart i holken. Det skulle förvåna mig om de inte gör samma sak i år också.

Då lär de väl picka sönder knipans ägg, men det kan jag inte göra så mycket åt.

 

1 maj

Knipan kan vara borta ett helt dygn i sträck och lämnar äggen helt oskyddade.

Nu har det blivit väldigt svårt att räkna äggen då hon har börjat täcka över dessa innan hon ger sig av. Jag vet inte om de täcks för att behålla värmen, eller göra dem osynliga för inkräktare. Mot skatan hjälper inte det senare, då dessa går igenom holken mycket noggrant i jakten på något ätbart.

7 maj

Knipan har börjat rycka av sig dun. Kanske har hon börjat ruva på allvar.

Nu får vi äntligen veta hur många ägg hon har.

8 maj

På kvällen får knipan oväntat besök. Inkräktaren misshandlas i nästan tio minuter. Det underliga är att besökaren försvarar sig inte, eller försöker fly. Till slut lyckas den komma ut och flyga iväg, oskadd hoppas jag.

10 maj

Vädret har varit soligt och varmt ca. 10 grader här ute på ön, vilket innebär att Umeå 2 mil inåt landet hade 17-18 grader varmt. Antalet ägg växer hela tiden, hur många är lite svårt att se just nu.

15 maj

Vid ett flertal tillfällen har jag lagt märke till att knipan har en kavaljer som följer med henne då hon lämnar holken. Han följer också med henne då hon återvänder. Knipan jobbar med sina ägg, rullar och flyttar dom. Jag hoppas verkligen att allt kommer att gå bra.

Om skatorna varit framme finns risken att allt slutar med en stor omelett!

27 maj

Sedan den 7 maj har knipan ruvat natt som dag på sina ägg, men idag slutar hon plötsligt med detta. Hon kommer till holken nästan varje dag, för att rulla och böka bland äggen, för att sedan flyga iväg.

Det manliga sällskapet som hon hela tiden hade i närheten syns inte längre till.

4 juni

Under den tid knipan är borta tittar andra intresserade knipor in i holken. Hur vet jag det, alla ser ju likadana ut? Jo när man studerar hur dessa uppträder i holken gissar jag att det är andra knipor. "Rätt" knipa hoppar in och sprätter, snurrar runt och vänder på äggen, medan besökarna tittar sig nyfiket omkring för att sedan ganska fort hoppa ut igen. Som tur är har knipan varit ute då beökarna kommit, annars har de nog åkt på samma omgång som den stackarn som hoppade in den 8:de maj fick.

Antalet ägg ser ut att ha ökat. Det ska bli intressant att se hur många de är.

11 juni

Dagarna går i samma stil, ca. ett besök/dag för att snurra äggen och sen ge sig av. Kan det bli något av det här?

Idag var det tur att hon inte var hemma då hon bokstavligt fick STORfrämmande!

12 juni

Besökaren såg ut att trivas väldigt bra och återkom flera gånger. Hon ville nog överta knipans ägghög och fortsätta ruva. Tyvärr så blev hon väldigt intresserad av kameran i holken vilket innebar att bilden blev suddig.

15 juni

Idag biter knipan sönder ett ägg och slänger ut det. Det kommer att visa sig att detta inte är det enda ägg hon slänger ut.

4 juli

Idag gjorde knipan sitt sista besök i holken. Jag hoppas hon kommer tillbaka nästa år.