× Boräntor Kriminellt kunglig jul

Den här bilden vill jag kalla "Arbetarna lämnar fabriken."

Kanske var klockan 10 och man skulle hem och äta frukost, eller kanske var klockan 15 och det var dags för middag. Eftersom arbetsdagen började redan klockan 06 så kom måltiden klockan 10 att kallas frukost. Lunch var något som intogs av tjänstemännen, vanligtvis klockan 12.

 

Gubbarna på bilden, kanske var det Gunnar, Rolf, Lennart, Sven eller Gottfrid som hade tillverkat lamellgolv, lamelldörrar, eller formpressade fanérprodukter som var på väg hem.
lamellgolv
vinylgolv

Senare gjorde plasten entré i fabriken. Forbo och akustikplattor som var takmaterial tillsammans med vinylgolv började tillverkas.

Det var en blomstrande industri med erkänt goda kvalitetsprodukter som tillverkades av Holmsunds AB som senare uppgick i SCA.

 

Inget som är bra får tyvärr fortsätta vara bra, p.g.a. ökande vinstkrav. En efter en lades avdelningarna ner. Till slut såldes plastfabriken till en annan aktör, Armstrong, som drev den i ytterligare några år.

Efter detta ändrades verksamheten då företaget Hybricon flyttade in. Hybricon försåg bussar med eldrift. Efter mindre goda resultat och inre stridigheter drog Hybricon vidare.

armstrong

 

Nu finns det inga arbetare som lämnar den här fabriken längre.

Tänk om någon skulle talat om för de här gubbarna att:

- I framtiden kommer hela den här verksamheten att vara borta. I stället kommer det att tillverkas pengar här.

- Va!

- Jodå, det är sant. Visserligen är det är pengar som man varken kan se eller ta på.

- Harreligen va du fantisér.

- Lyssna nu. Du förstår att 2009 är det någon som heter Satoshi Nakamoto som hittar på en valuta som han kallar bitcoin.

- Jaha.

- Han heter egentligen inte Satoshi Nakamoto. Vad han heter är det ingen som vet. Liksom pengarna, så finns inte han heller på riktigt. Förstår du?

- Nä hördudu, gå nån annan stans med dina fantasier.

 

Så kan diskussionen ha förts med gubbarna som lämnade fabriken en gång i tiden.

 


Jag ska försöka ge dig en väldigt liten förklaring vad bitcoin är. En mera fullständig beskrivning hittar du någon annan stans på Internet.

 

Vi lever i en virtuell och övervakad värld, där allt skall vara spårbart, utom just denna virtuella valuta.

Varför är det så?

Jo det här påhittet öppnar en värld för en kriminell verksamhet där pengatvätt, skumraskaffärer i största allmänhet samt att locka folk till att investera i valutan är några av ingredienserna. Ytterst förenklat tillverkas och hanteras bitcoin i ett datornätverk. I det här nätverket finns ingen central server utan över hela världen finns noder utspridda som tillverkar bitcoin och hanterar alla transaktioner.

 

Majna bitcoin - hajaru?

Alla kan vara med och skapa bitcoin, men det krävs en oerhörd datorkraft till detta då allt handlar om beräkningar. Datorer är väldigt bra på beräkningar. Grafikkorten som sitter i datorerna är speciellt utformade för att handha beräkningar. Dessa har nu kommit till stor användning i detta sammanhang. Tyvärr har bitcoinverksamheten medfört att priserna på grafikkort drivits upp till hysteriska nivåer.

 

Att själv skapa bitcoin är tämligen utsiktslöst. Flera personer kan därför gå samman och bilda en grupp, för att med gemensam datorkraft skapa bitcoin. Sedan delas vinsten när ett s.k. block bildats.

 

Ett block värderas just nu till 12,5 bitcoins. 1 bitcoin är idag lika med 86 869,93 kronor.

 

Med tanke på driftskostnader och investeringar i den här anläggningen är det antagligen en lönande verksamhet..

 

Funderar du på att ge dig in i den här branschen bör du räkna på vad datorutrustningen (hårdvaran) kommer att kosta?

En annan viktig parameter att ta i beräkning är elkostnaden för allt detta.

bitcoin rack

En glimt av den datorkraft som behövs.

bitcoin hall

Från plastfabrik till tvättinrättning.

Att anläggningen drar några Ampere är inte svårt att förstå!

kraftförsörjning bitcoin

Elkraften måste förstärkas.

I juli 2018 startades i plastfabrikens gamla lokaler bitcointllverkning av en grupp europeiska investerare.

I lokalen baxade man in 8000 datorer med de absolut bästa grafikkorten som går att köpa.

För att kunna driva verksamheten måste en ny kraftkabel dras från transformatorstationen vid Holmsundsvägen ner till fabriksområdet, en sträcka på ca. 700 meter.

Betänk att här har tidigare bedrivits en tung industriell verksamhet och nu räcker helt plötsligt kraftförsörjningen inte till längre!

Nu skulle här tillverkas bitcoin för kung och fosterland. För vilken kung och vilket fosterland låter jag vara osagt.

 

Ibland landar en affärsjet på Umeå flygplats medförande ett gäng tyska investerare som vill titta till sin anläggning i Holmsund irl!

 

I oktober 2018 tog man en paus i vad man kallar "brytningen" av bitcoin. Kanske funderas det lite över elräkningarna, vilka ligger på 8 miljoner kronor/månad.

Jo, du läste rätt.

Den värme den här anläggningen genererar vill man värmeväxla för att värma det planerade bostadsområdet Sjöstaden som hittills varit lika osynligt som bitcoin.

 

Går du i investeringstankar skulle jag rekommendera att placera pengarna i Umeå Energi AB.

Det är antagligen dessa som gräver guld i Holmsund!

Tänkvärt!