Här är en "gammal", karta över Holmsund/Obbola. Gammal och gammal, allt är relativt. Jag vet inte exakt vilket år den är framställd men jag gissar på åren 1955-1962. Jag grundar detta antagande på att Centralskolan som uppfördes i mitten av 1950talet, finns med på den här kartan. Det gör däremot inte det rödmarkerade området på den nedre kartan, vilket påbörjades våren 1962.

Hur det än förhåller sig så visar kartan det Holmsund jag växte upp i. Här kan du t.ex. se var parken, pråmbädden, "lik-kisten" och stallet låg. Du kan också se hur långt in Patronsviken, eller Patholmsviken som den kallas på vissa kartor, sträckte sig.

Att skjutbanan låg i närheten av vattentornet hade jag glömt bort. Minkfarmarna lite här och där hade jag också glömt. Att se vägsträckningarna genom samhället vid den här tiden, framkallar många minnen hos mig. Att titta på kartan är nästan som att se på en bild. Jag önskar att det vore en bild, men det kanske är omöjligt att få en bild, med bra upplösning som täcker ett så stort område.

 

INSTRUKTIONER

Håll ner vänster musknapp samtidigt som du pekar och drar över kartbilden till vänster så "glider" kartan dit du drar den.

 

Uppe i högra hönet på kartan ser du en fyrkant med pilar. Klicka på den så fyller kartan hela skärmen. Klicka på den igen eller Esc-tangenten för att återgå till en mindre bild.