Petlandskär

Petlandskär

Västerbottenskusten lär ha Sveriges vackraste skärgård....en halvmeter under vattenytan. Detta gör att skären är lite svåra att ta sig i land på, speciellt om det blåser och det gör det ju nästan jämt där ute, därav anledningen till att ön har begåvats med en hög mast under våren 2009. Den ska mäta vindförhållanden för en tilltänkt vindkraftanläggning i havet utanför.

 

Förr i tiden när bogserbåtarna med sina timmersläp passerade här förbi, så var stränderna fulla med uppspolade stockar, men det var inte bara stockar som strandat på skären. Det första jag gjorde som liten när man gått iland, var springa runt stränderna och leta "saker". Dessa saker kunde vara burkar, plåtdunkar, flaskor i olika former m.m. Detta kom från förbipasserande fartyg, som dumpade sitt avfall direkt i havet. Numera hittar man ingenting längs stränderna. Miljömässigt kan ju det vara positivt.

 

En del gamla sjömärken, som med tiden kommer att ruttna och rasa ihop, eftersom dessa inte behövs längre i vår digitala värld.

På ön står en gammal fiskarstuga och på klipphällorna vid den, finns en del initialer och årtal inhuggna som vittnar om forna tiders aktiviteter.