Åhällan


Den 18 december 1966 drabbades det Grekiska fartyget Sinergasia av ett motorhaveri. I en orkanliknande storm drev faryget upp på Nygrundshällarna söder om Petlandskär. Befälhavaren skickade kl. 1.45 på natten ett telegram till redaren i Pireus

"Vi sjunker långsamt, tar nu in vatten. Vi sitter fast. Nödsignaler skickas. Vi försöker nå land med livbåten. Det stormar. Sinergasia".

Någon livbåt blev aldrig utsatt. Vraket bröts i två delar.

Hela besättningen på 13 man omkom, sedan man tidigare under natten vägrat att gå ner i en räddningsflotte som lotsarna lät flyta längs fartygssidan, innan fartyget ännu kastats upp på grundet.I svår storm och issörja, lyckades en besättningsman ta sig upp på Petlandskär, men frös ihjäl utanför den obebodda fiskarstugan
som står där.

Högt uppe på skäret Åhällan ligger resterna av en livbåt från Sinergasia. Namnet Sinergasia som fanns i fören på livbåten, kapades snabbt ut av någon som kanske tyckte att detta kunde vara trevligt att ha på väggen, som ett minne från denna katastrof.

Under vintern la sig isen tjock. Ett lämmeltåg av vrakplundrare begav sig ut till Sinergasia, och plockade med sig allt löst, och det som på det ena eller andra sättet gick att få loss.