holmsund arbetare lämnar fabriken

Den här bilden vill jag kalla "Arbetarna lämnar fabriken."

Kanske var klockan 10 och man skulle hem och äta frukost, eller kanske var klockan 15 och det var dags för middag. Eftersom arbetsdagen började redan klockan 06 så kom måltiden klockan 10 att kallas frukost. Lunch var något som intogs av tjänstemännen, vanligtvis klockan 12.

Gubbarna på bilden, kanske var det Gunnar, Rolf, Lennart, Sven eller Gottfrid som hade tillverkat lamellgolv, lamelldörrar, eller formpressade fanérprodukter som var på väg hem.

lamellgolv holmsund plastgolv cascade

Senare gjorde plasten entré i fabriken. Forbo och akustikplattor som var takmaterial tillsammans med vinylgolv började tillverkas.

Det var en blomstrande industri med erkänt goda kvalitetsprodukter som tillverkades av Holmsunds AB som senare uppgick i SCA.

Inget som är bra får tyvärr fortsätta vara bra, p.g.a. ökande vinstkrav. En efter en lades avdelningarna ner. Till slut såldes plastfabriken till en annan aktör, Armstrong, som drev den i ytterligare några år.

Efter detta ändrades verksamheten då företaget Hybricon flyttade in. Hybricon försåg bussar med eldrift. Efter mindre goda resultat och inre stridigheter drog Hybricon vidare.


Nu finns det inga arbetare som lämnar den här fabriken längre.

Tänk om någon skulle talat om för de här gubbarna att:

holmsund hybricon

- I framtiden kommer hela den här verksamheten att vara borta. I stället kommer det att tillverkas pengar här.

- Va!

- Jodå, det är sant. Visserligen är det är pengar som man varken kan se eller ta på.

- Harreligen va du fantisér.

- Lyssna nu. Du förstår att 2009 är det någon som heter Satoshi Nakamoto som hittar på en valuta som han kallar Bitcoin.

- Jaha.

- Han heter egentligen inte Satoshi Nakamoto. Vad han heter är det ingen som vet. Liksom pengarna, så finns inte han heller på riktigt. Förstår du?

- Nä hördudu, gå nån annan stans med dina fantasier.

Så kan diskussionen ha förts med gubbarna som lämnade fabriken en gång i tiden.


Vi lever i en virtuell och övervakad värld, där allt skall vara spårbart, utom just denna virtuella valuta.

Varför är det så?

Jo det här påhittet öppnar en värld för en kriminell verksamhet där utpressning, pengatvätt, skumraskaffärer i största allmänhet samt att locka folk till att investera i valutan är några av ingredienserna.

Någon vecka efter att den här sidan publicerats hörde en utpressare av sig.

 

This message has been analyzed and no issues were discovered.

DRIVT MEDDELANDE: SVAR NU

Avsändare

Victor Manuel Muñoz Pezo vmunoz@imarpe.gob.pe

Datum 20-02-23 sön 20:18

Hej!

Jag är en hacker som har tillgång till ditt operativsystem.

Jag har också full tillgång till ditt konto.

Jag har sett dig i några månader nu.

Faktum är att du smittades av skadlig programvara via en vuxenwebbplats som du besökte. Om du inte är bekant med detta kommer jag att förklara.

Trojan Virus ger mig full åtkomst och kontroll över en dator eller annan enhet. Det betyder att jag kan se allt på din skärm, sätta på kameran och mikrofonen, men du vet inte om det.

Jag har också tillgång till alla dina kontakter och all din korrespondens. Varför ditt antivirus inte upptäckte skadlig programvara?

Svar: Min malware använder drivrutinen, jag uppdaterar dess signaturer var fjärde timme så att ditt antivirus är tyst.

Jag gjorde en video som visar hur du tillfredsställer dig i den vänstra halvan av skärmen, och i den högra halvan ser du videon som du tittade på.

Med ett musklick kan jag skicka den här videon till alla dina e-postmeddelanden och kontakter på sociala nätverk. Jag kan också publicera åtkomst till alla dina e-postkorrespondenser och meddelanden som du använder.

Men oroa dig inte för mycket, det finns ett sätt vi kan fixa denna sekretessproblem.

Allt vi behöver är en Bitcoin-betalning på £4,896.00 GBP, vilket jag tror är ett rimligt pris med tanke på omständigheterna.

Bitcoin-adress för betalning är:

18FiVcc9wNM5pQR5

BaW2YxraebANKqYXPe

OBS: HUSK ATT GODKÄNNA BITCOINADRESSEN MED OSS FÖR ATT GÖRA BETALNING FÖR ATT UNDVIKA ATT GÖRA BETALNING två gånger.

Om du inte förstår bitcoin, gå på YouTube och söka efter "hur man köper bitcoin" eller googlar efter "lokala bitcoins", är det ganska enkelt att göra det.

När jag har betalat kommer jag att radera videon och du kommer aldrig att höra från oss igen.

Jag ger dig 48 timmar att betala.

Jag har ett meddelande som läser detta brev och timern fungerar när du ser detta brev. Att skicka ett klagomål någonstans är inte meningsfullt eftersom detta e-postmeddelande inte kan spåras som min bitcoin-adress.

Jag gör inga misstag.

Om jag upptäcker att du har delat detta meddelande med någon annan kommer videon att distribueras omedelbart. Svara bara för att bekräfta Bitcoin-adressen för betalning eller så har du frågor om betalning och klicka sedan på svar. Försök inte ta kontakt med mig eftersom jag använder ett e-postmeddelande som har hackats och blivit utsatt.


Jag kan inte säga annat än:

"Nice try Mr.Victor Manuel Muñoz Pezo, or whatever your name is" !

Det här vara bara ett exempel på hur den s.k. kryptovalutan (Bitcoin m.fl.) används.

Vem vet, kanske får de som bedriver den här typen av utpressning någon att klättra på väggarna och betala den begärda summan ca. 50.000 kr (eller vad den värderas till just nu.)

 

Ytterst förenklat tillverkas och hanteras bitcoin i ett datornätverk. I det här nätverket finns ingen central server utan över hela världen finns noder utspridda som tillverkar bitcoin och hanterar alla transaktioner.

Alla kan vara med och skapa bitcoin, men det krävs en oerhörd datorkraft till detta då allt handlar om beräkningar. Datorer är väldigt bra på beräkningar. Grafikkorten som sitter i datorerna är speciellt utformade för att handha beräkningar. Dessa har nu kommit till stor användning i detta sammanhang. Tyvärr har bitcoinverksamheten medfört att priserna på grafikkort drivits upp till hysteriska nivåer.

Att själv skapa Bitcoin är tämligen utsiktslöst. Flera personer kan därför gå samman och bilda en grupp, för att med gemensam datorkraft skapa bitcoin. Sedan delas vinsten när ett s.k. block bildats.

Ett block värderas just nu till 12,5 Bitcoins. 1 Bitcoin är idag lika med 86 869,93 kronor.

Med tanke på driftskostnader och investeringar i den här anläggningen är det antagligen en lönande verksamhet..

Funderar du på att ge dig in i den här branschen bör du räkna på vad datorutrustningen (hårdvaran) kommer att kosta?

En annan viktig parameter att ta i beräkning är elkostnaden för allt detta.

fabrik bitcoin holmsund Peder Treschkov Leif Danielsson

I juli 2018 startar ett gäng Europeiska investerare ett projekt som går ut på att framställa Bitcoin. Företaget Platinum Datacenter AB bildas och startar sin verksamhet i den gamla plastfabrikens lokaler i Holmsund.

Företagets styrelseordförande är Peder Treschkov, vd är Lars Björk, Umeå.

Inga telefonnummer finns registrerade på företaget.

Av affärsmannen Leif Danielsson, som idag äger lokalerna, hyr man 2700 kvadratmeter. Över 120 miljoner kronor investeras i datorer, nätverk, kraft, switchar och annan utrustning i syfte att bedriva ett datacenter.

I lokalen baxade man in 8000 datorer med de absolut bästa grafikkorten som går att köpa.

bitcoin fabrik holmsund tillverkning

För att kunna driva verksamheten måste en ny kraftkabel dras från transformatorstationen vid Holmsundsvägen ner till fabriksområdet, en sträcka på ca. 700 meter. Betänk att här har tidigare bedrivits en tung industriell verksamhet och nu räcker helt plötsligt kraftförsörjningen inte till längre!

Den värme den här anläggningen genererar vill man värmeväxla för att värma det planerade bostadsområdet Sjöstaden som hittills varit lika osynligt som Bitcoin.

Vilken typ av verksamhet datacentret skall bedriva vill man inte berätta mer än att det handlar om att processa data enligt en ny teknologi som kallas blockchain. Man kan använda tekniken i arkivsyfte men även till att tillverka Bitcoin.

Placeholder image

En glimt av den datorkraft som behövs.

 

2018-12 redovisas följande:

Omsättning 18 239

Resultat efter finansnetto -107 881

Antal anställda 1

Aktiekapital 100

Kassalikviditet 1 518,44 %

Riskbuffert -240,78 %

Vinstmarginal -613,52 %

 

 


2020-02-21 presenterar Västerbottens-Kuriren en artikel rörande ekonomin kring den här verksamheten. Där sägs bl.a. att företaget krävs på 47 miljoner kronor av Skatteverket för felaktiga momsavdrag samt skattetillägg.

Den valuta som framställdes i lokalerna har sedan sålts till en kund i Tyskland som har samma huvudägare som företaget i Umeå.

Bolaget visar vid bokslutet i oktober 2018 en förlust på 108 miljoner kronor.

Placeholder image

Under samma månad tog man en paus i vad man kallar "brytningen" av Bitcoin. Kanske funderas det lite över elräkningarna, vilka ligger på 8 miljoner kronor/månad.

VK nämner vidare att den valuta som tillverkas här är något som kallas Ether. Förutom redan nämnda Bitcoin och Ether finns andra påhittade valutor som Litecoin, Dash och Ripple m.fl.

Vill du veta mera läs Västerbottens-Kuriren 2020-02-21.

Vilken valuta som än tillverkas i det här datorcentret saknar betydelse, det är samma skit alltihop.

Hela verksamheten känns lika tvivelaktig som den produkt som tillverkas där.