vasa express

Lördagen den 28/8 var det så dags för jungfruresan mellan Vasa-Holmsund med den nya färjan Aurora Botnia. Jag vet inte om jag vill kalla det en jungfruresa för dagen innan gled färjan förbi mitt fönster här ute på skäret på sin väg in till Holmsund. Det här var en helt oannonserad resa vars syfte var att prova om ramper, landgångar och annan teknik fungerade innan den stora dagen.

Aurora Botnia är den första färja som levererats fabriksny på den här rutten. Det är också den 26:e färja som jag upplevt här ute. Med stor sannolikhet blir den också den sista.

Färjan drivs med gas med möjlighet till eldrift vilket ger en mycket tyst gång. Helt tyst är den dock inte. Är havet lugnt kan det höras att det susar och brusar lite kring den. Annat var det med föregångaren Vasa Express vilken kunde höras i minst 20 minuter innan den ens uppenbarade sig. Boende i närheten av terminalen klagade på ljudnivån och att det luktade illa från den. Fartyg luktar inte, de doftar. Även om jag visuellt missat ett fartyg känns det på doften när något fartyg passerat, om vinden ligger på. Det är något jag kommer att sakna med den nya färjan.

Av de som åkte de första turerna var meningarna delade. Någon tyckte inte den var lyxig nog medan andra tyckte den var helt okej. För en färd över Kvarken har vädret hittills varit det bästa tänkbara. Det ska bli intressant att höra hur den klarar höststormarna och vintersäsongen.

Kvarkentrafiken mellan Holmsund och Vasa har haft sina uppgångar och dalar. Kulmen bör ha nåtts när rutten trafikerades av två färjor. När den ena lade ut från Holmsund ankom den andra från Vasa.
Finnarna köpte mest hälsokost och smör. Två smörbodar uppfördes i närheten av kajen i Holmsund. Svenskarna åkte över för att handla bl.a. glas, skinn och kött om jag inte minns fel. Många åkte över utan att gå iland i Finland. Man hade helt enkelt en trevlig kväll på båten med dans, god mat och dryck. Det var ett betydligt billigare alternativ än att gå ut på krogen i Sverige då själva resan kostade nästan ingenting.
Grundpelaren i den här trafiken utgjordes av de skattefria produkter man kunde inhandla under resan där sprit och tobak utgjorde en stor del av inköpen. Otaliga var de som med överfyllda klirrande påsar försökt göra sig osynliga inför tulltjänstemännen när de valde att passera genom "Nothing to Declare" (inget att förtulla).

En av flopparna på den här rutten var när någon kom med den briljanta idén att sätta in en katamaran mellan Umeå och Vasa 1988.
M/S Jet Cat avgick och ankom från stadskajen i Umeå. Med sina 40 knop skulle restiden halveras. Det var bara det att resorna över kvarken kunde vara ganska gropiga, vilket innebar mindre angenäma resor med det här fartyget som många kallade kräksbåten.

Sveriges medlemskap i EU 1995 innebar slutet på ombordförsäljning av skattefria produkter på färjor som trafikerar medlemsländerna. Beslutet höll på att ta död på kvarkentrafiken eftersom den försäljningen hade varit en viktig del av rederiernas lönsamhet. Bolaget Vasa-Umeå AB som bildats 1948 och som bytte namn till Vasabåtarna 1979, lades p.g.a. detta ner 2000.
Inte blev det bättre när RG Line 2005 började trafikera linjen med RG 1 även kallad pizzabåten. Nu kunde vi definitivt glömma lustresorna med dans, mat, dryck och annat tjo och tjim. Den här skrothögen var mer ett frakt- än ett passagerarfartyg. Priserna rakade i höjden och många ansåg det billigare att åka runt än att åka med färjan, när den för en gångs skull gick vill säga. Problemen var många vilket till sist resulterade i att hela skiten konkade 2011. Konkursboet höll trafiken vid liv till den 30 december 2012.

Ett nytt marknadsföringsnamn, Wasaline, och ny logotype skapas 2013. Wasa Express börjar sin trafik den 4 januari 2013. Den här blev den fjärde färjan på rutten med det namnet. Sista turen gjorde Wasa Express den 26 augusti 2021.

Efter någon månad återkom Wasa Express till hamnen i Holmsund. Här skulle man lasta virke på Egypten. Fartyget är ommålat med ett rött skrov. På sidan kan vi i stora bokstäver läsa U M E. Fartyget såldes till UME Shipping LLC i Förenade Arabemiraten och kommer att gå i frakt- och persontrafik på Röda Havet. Fartyget lämnade Holmsund med sin last av virke den 9/10-21. Det var antagligen sista gången jag hörde det välkända dunket från det fartyget.

Vi lämnar historiken och tittar på när Aurora Botnia gör sin s.k. jungfruresa (trots gårdagens besök) till Holmsund.