Veckans skolmat - 1955


Restaurang Kajutan - En tillbakablick.

kajutan restaurang

Brädgårdsarbetaren Johan Svedberg byggde huset 1889 året efter den stora branden som i stort sett ödelade hela Djupvik. Huset som då bestod av en våning är placerat i korsningen mellan Storgatan och Svedbergsgatan. Vägböjen mot Storgatan kallades Svedbergskroken. Närmaste grannar blev senare Olov Ödin med sin Centralbiograf och ett kafé, Centralkaféet (senare City). På andra sidan av Svedbergsgatan låg Olof Carlssons diversehandel, senare Utterströms järnaffär. Svedbergsgatan utgör även gränsen mellan Djupvik och Holmsund.

På uppdrag av Lövö delägare meddelade Länsstyrelsen att Johan och hans familj skulle vräkas. Anledningen var att han hade vägrat betala de av Lövö delägare höjda tomtarrenden.
Lövö delägare var bönder från Röbäck, öst- och väst Teg. De hade fått det som kom att kallas Holmsund, Djupvik, Sandvik och Lövön av drottning Kristina på 1650-talet.
Nu var Johan inte ensam i den situationen. Lövö delägare hade begärt vräkning av samtliga djupviksbor vilka även de vägrat betala hyreshöjningarna. Hovrätten fastställde Länsstyrelsens utslag men ärendet förklarades tvistigt och hänvisades till domstol. Vid hösttinget i Umeå kom Lövö delägare att stämma samtliga djupviksbor.
Problemen löstes, djupviksborna och Johan fick bo kvar i sina hus.

I början av 1920 hade han börjat känna sig krasslig och en fredagskväll i februari avled han i sitt hem. Dödsorsaken var lunginflammation. Hans hustru Katarina hade gått bort sju år tidigare även hon i lunginflammation.
Johan var en av Holmsunds ab:s äldsta arbetare. I ett 40-tal år, ända tills han passerat 60-årsåldern, slet han som stabbläggare i brädgården, ett oerhört tungt arbete. Inom den kommunala sektorn hade han ett flertal uppdrag bl.a. som ledamot av skolrådet och ett flerårigt ombud för Holmsunds sjuk- och begravningskassa.
Johan och Katarina fick 10 barn av vilka flera dog i tidig ålder. Johan blev 79 år och sörjdes närmast av barn.
Ett av barnen hette Anna. Hon gifte sig med Erik Hörnström och nu kom en falang Hörnströmare till världen. En av sönerna, Adolf, gifte sig med Sigrid från Röbäck. Bröllopet beskrivs i den vänstra spalten. Jag stannar där för nu blev det plötsligt släktforskning av det hela vilket inte var meningen.

Åren gick och huset höjdes med 1,5 våningar, här hade P. A. Bäcklund sin bostad. Den nedre våningen delades mellan Bäcklunds skoaffär och en bokhandel.

Lokalerna renoverades innan Gunnar Nordbrandts manufaktur och herrekiperingsaffär flyttade in fastigheten 1929.

wincents herrekipering holmsund

Kalle och Britta Wincent övertog verksamheten 1951. De två ingångarna som tidigare låg i husets knutar togs bort. I stället placerades en ingång i husets mitt.

Jag är osäker på vad som hände sen.
En affär som sålde jeans, Chicago, tror jag fanns där. Efter det flyttade en sportaffär in. Sedan funderade en mc-klubb att driva någon form av verksamhet i huset. Det blev inte så mycket av de planerna. I vilken ordning detta hände, och om det hände något mer, kommer jag inte ihåg.
Det blev många "tror" hör gärna av dig om du kan reda ut detta.
Hursomhelst så flyttade restaurang Kajutan in i lokalerna för många år sedan. En verksamhet som fortfarande lever och frodas.

trafikkulturen i Holmsund

Trafikkulturen i Holmsund

Var får man parkera? Var får man köra? Högerregeln, vad är det?
All denna skyltning, vad betyder den?

I Holmsund har vi egna trafikregler.


Läs mer

badhus holmsund

Holmsunds nya badhus

Äntligen kan holmsundsborna julbada. Alla med egna fastigheter med egen badinrättning kan tvätta sig i varmvatten när som helst, men för det stora flertalet har det varit si och så med badmöjligheterna.

Läs mer

kamratvallen holmsund fotboll

Kamratvallen

En epok är över.

Läs mer

Skärgården tidigt 1960-tal

Många har minnen från den tiden.

Läs mer

aurora botnia

Aurora Botnia

Efter en del förseningar anlände för första gången en sprillans ny färja på rutten Vasa-Holmsund. Här ser du jungfruresan den 28/8-2021.

 

Se filmen

kyrkskolan holmsund

Kyrkskolan

Efter rekomendationer av byggmästare Sandström har Holmsunds skolråd beslutat att renovera och bygga om Kyrkskolan istället för att uppföra ett nytt skolhus.

Läs mer
Britta Wincent holmsund

Britta Wincent

Britta var 7 år när hon kom till Sandvik 1923. Här är några av hennes minnen från tiden i Djupvik och Sandvik.

Se filmen

fyren fjärdgrund holmsund

Fjärdgrund

En tillbakablick på fyren Fjärdgrund och människorna som levde där.

Läs mer

patholmsvikens båtklubb holmsund

Patholmsvikens båtklubb

En film inspelad i Patholmsvikens båtklubb för ca. 40 år sedan.

 


Se filmen
västerbacken holmsund

Västerbacken

Med utsikt över Österfjärden ligger det område som en gång kallades Västerberget

Läs mer
lill-haddingen sten-arne

Lill-Haddingen

Sten-Arne Sandberg berättar kring några gamla bilder från ön Lill-Haddingen.

 

Se filmen
hybricon holmsund

Här tillverkas pengar

Den valuta som tillverkas här kallas Ether. Förutom Bitcoin och Ether finns andra påhittade valutor som Litecoin, Dash och Ripple.

Läs mer
holmsund nostalgikvällar

Nostalgikvällar

En inspelning från Kajutan där Lasse Sundström, Bernt Nilsson och Curt-Ove Näslund minns Holmsund från förr.

Inför filmen gjorde jag en trailer som du kan titta på här.

Se trailer Se filmen

Obbolabron

Efter många år är färjtrafiken mellan Holmsund och Obbola över. Åke Sixtensson fd. förvaltningschef i Holmsund filmade broinvigningen.

Se filmen
julskyltning i holmsund

Julskyltning i Holmsund

Det var stor lustvandring i den vackra vinterkvällen, och störst blev den i Djupvik, där också de flesta affärer äro förlagda.

 

Läs mer
vädret i holmsund

Vädret i Holmsund

Vädret serveras av en liten mikrodator som heter Arduino.

Här får du en liten väderleksrapport från det yttersta havsbandet.

Läs mer