Digitalisera

Många funderar på att digitalisera sina gamla smalfilmer. Man kan då välja att köpa en filmskanner i prislägen mellan 60.000 - 1,2 miljoner kronor, eller låta ett företag göra jobbet vilket kan bli ganska kostsamt beroende på mängden film naturligtvis, eller också kan man göra det själv. Jag valde det senare alternativet.

Kostnaderna blev minimala och resultatet blev, i mitt tycke, över förväntan. Du får göra en egen bedömning när du ser filmen.

Det blev en hel del experimenterande innan jag lyckades framställa en digital kopia av filmen.

Filmen har jag digitaliserat med hjälp av en projektor och en hel del andra trix. Om du försöker dig på liknande experiment kan det vara bra att veta att det sämsta alternativet är att filma av filmduken. Parallaxfel, ojämn belysning och flimmer uppstår med den metoden.

Ett annat råd jag vill ge dig är att digitalisera dina filmer nu. Imorgon kan det vara för sent!

Den här filmen gick inte att köra på normalt sätt genom projektorn. Den trasslade eller gick av hela tiden. Jag hade nästan gett upp då jag av en slump kom på att det gick utmärkt att köra filmen baklänges genom projektorn! Det här var den enda av alla mina filmer som uppfört sig på det viset. Varför vet jag inte. Kanske hade filmen krympt vilket påverkat perforeringshålen. Nu är den i alla fall digitaliserad och kommer att bestå i all evighet!
Eller hur?

Jag kanske återkommer senare med fler Super 8 filmer och tillbakablickar från smalfilmens tid.


Om filmen

Som du kommer att se händer det ibland märkliga saker i bildens kanter. Föremål spretar in i bilden, större eller mindre fläckar uppträder, linjer, streck, repor eller prickar kan förekomma. Detta gott folk är smuts, eller dynga med andra ord. Det speciella med detta är att det här är äkta analog dynga. I dagens digitala filmvärld finns det program som försöker efterlikna fenomenet för att skapa en äkta filmkänsla.
Sammanfattat kan vi utan tvekan konstatera att detta är film på riktigt!

Filmen är inte efterbearbetad vad gäller färgsättning, det här är äkta Kodachrome 40. Förr handlade amatörfilm till största del om film utan ljud, stumfilm. Den här filmen har jag i efterhand försett med ett sexkanaligt Dolby Digital surround ljud. Anledningen till att jag försåg filmen med den här typen av ljud var helt enkelt att jag hade möjligheten att göra så och att jag tyckte det var roligt att göra det. Tyvärr vill inte de webbläsare jag provat befatta sig med den typen av ljud, därför är det här en stereoversion tills jag hittar en lösning.

idea-images idea-images
patholmsviken båtklubb holmsund

Patholmsvikens båtklubb 1966 innan den flyttades.

Vid Patholmsvikens västra strand låg en gång pråmbädden där stora virkespråmar reparerades. Längre ut låg småbåtshamnen och längst ut hittade vi Johanssons båtbyggeri.

All biltrafik till och från finlandsfärjan gick genom Umeå hamn vilket ansågs olämpligt. En ny väg för ändamålet anlades vilket innbar att båthamn och båtbyggeri flyttades till den motsatta stranden 1974. Verksamheten vid pråmbädden var sedan länge nerlagd.

Båthamnen har under åren expanderat kraftigt både vad gäller storlek och servicefunktioner.

Filmen handlar inte om Patholmsvikens båtklubb men är inspelad där. Jag kommer inte riktigt ihåg inspelningsåren men gissar att det kan vara ca. 40 år sedan. Kanske känner du igen en och annan båt eller några personer från den tiden.

Filmen har ingen titel men den skulle kunna kallas Båtliv, Vi hade inte tur med vädret eller något liknande.

Här uppe i norr är båtsäsongen kort och då gäller det att ha tur med vädret.

Filmen var i original 25 minuter lång, nu är den 4 minuter vilket är fullt tillräckligt.


patholmsvikens båtklubb